DGBW: logistiek wordt over het hoofd gezien in wetgeving en Klimaatakkoord

Hoe verduurzaam je een sector waar geen groene wetgeving voor is en in het Klimaatakkoord over het hoofd wordt gezien? Met die vraag trapte Hans Valkhoff van DGBC de sessie Deltaplan Logistieke Gebouwen in de Praktijk af. In de digitale bijeenkomst kwamen ook Jeanet van Antwerpen van SADC, Jordy Kleemans van Savills en Wolbert van der Haar van Arcadis aan het woord. Samen gingen zij op zoek naar de kansen om logistieke panden te verduurzamen.

Bekijk hier de opname van DGBC Deltaplan in logistieke gebouwen in de praktijk.

“We willen ook logistieke gebouwen Paris Proof maken, dat is een groot doel”, opent Jeanet van Antwerpen. Zij is ook voorzitter van de werkgroep Logistiek van het Deltaplan Duurzame Renovatie en brengt de verhalenbundel PV op logistieke gebouwen van DGBC onder de aandacht om haar stelling te onderschrijven. In die bundel wordt ook aandacht besteedt aan de marktanalyse van logistiek vastgoed van Savills. Van Antwerpen geeft al een tipje van de sluier: PV op daken.

Groei

Jordy Kleemans van Savills duidt die vastgoedmarkt voor de logistiek. De sector is populair, groot en groeit hard. “De ligging van Nederland binnen de EU is gunstig, maar de groei is ook toe te schrijven aan e-commerce. Het webwinkelen geeft nu echt een boost aan de sector”, vertelt Kleemans. Om dat toe te lichten noemt hij een paar getallen. “Voor corona deden we ongeveer 11% van onze uitgaven via internet, inmiddels is dat al 14%.” En die groei zal volgens Kleemans ook terug te zien zijn in het aantal distributiecentra in ons land en de blijvende groei.

Weinig sturing

Aan het eind van zijn betoog, stipt Kleemans wel een aandachtspunt aan: “Er is nog steeds weinig sturing op het gebied van duurzaamheid.” Daardoor zijn er nauwelijks distributiecentra met een energielabel en als ze het hebben, is vaak alleen het kantoorgedeelte gecertificeerd. Daarom benoemt hij de sector als een grote kans om te verduurzamen: “Daken kunnen prima gevuld worden met PV-panelen. Dat is een enorme kans.”

Beslisboom

Die kans ziet Wolbert van der Haar van Arcadis ook. In opdracht van de werkgroep Logistiek ontwikkelt hij met Arcadis een beslisboom om gebouweigenaar op weg te helpen hun pand te verduurzamen. “Er zijn veel mogelijke maatregelen, maar opwekking met PV is gewoon een hele grote kans.”


De werkgroep logistiek zal later dit jaar een routekaart lanceren. Daarin staan de kansen en obstakels beschreven om de sector richting Paris Proof te brengen. Ook zal nog dit jaar de Beslisboom Logistieke gebouwen gepubliceerd worden

Gerelateerd

Totale bouwproces verandert door hout

Totale bouwproces verandert door hout

World Green Building Council 20 jaar

World Green Building Council 20 jaar

Oproep tot aanpassen Bouwbesluit: ontwikkel woningen maximaal waterinclusief

Oproep tot aanpassen Bouwbesluit: ontwikkel woningen maximaal waterinclusief