DGBW: monumentaal kantoor van energielabel E naar A #hetkanwel

In 2019 heeft Van Beek Ingenieurs haar kantoor aan de Utrechtsestraat in Arnhem, een gemeentelijk monument van eind 1800, volledig verduurzaamd. Hiermee is het kantoorpand van energielabel E naar A gebracht. Het verduurzamingstraject is een mooi voorbeeld dat goed past binnen het thema #hetkanwel. Daarom heeft Van Beek een bijdrage geleverd aan de Dutch Green Building Week met het organiseren van een open dag in haar kantoor.

Het Van Beek kantoorpand was in beginsel al zeer geschikt om te verduurzamen. Door de bouwstijl en monumentale waarde is het namelijk zo goed als zeker dat dit gebouw er over 100 jaar nog steeds zal staan. Dit in tegenstelling tot veel jongere gebouwen van een mindere kwaliteit, zoals te zien op veel bedrijfsterreinen, die nu veelal worden vervangen door nieuwbouw. Met andere woorden: het kantoorpand is al het meest duurzaam. En juist dit gebouw energiezuinig maken, is bij uitstek relevant!

Universiteiten en monumentale panden

Tijdens de open dag hebben ze onder meer bezoek gehad van twee energiemanagers werkzaam aan een Nederlandse universiteit. Zij kwamen ter inspiratie voor hun eigen werk naar deze open dag om meer te leren over het verduurzamingstraject van Van Beek. Veel universiteiten hebben te maken met bestaand vastgoed, waaronder monumentale panden. Omdat veel monumentale panden in de binnenstad gelegen zijn, worden deze steeds meer gebruikt voor onderwijsdoeleinden. Door de slechte bereikbaarheid voor auto’s, zijn dit soort panden ongeschikt als zakelijke locatie. Voor een universiteit is het natuurlijk geweldig om onderwijs te mogen aanbieden in mooie historische panden. Maar energiezuinig zijn dit soort panden op dit moment vaak totaal niet.

Huisje, boompje, duurzaam: het wonen van de toekomst

Een leuke afsluiter van de dag was het interview met Van Beek-directeur Ron Hendriks. Het interview is een onderdeel van een artikel over duurzaam wonen. Het interview is uitgevoerd door Joppe te Lindert, student journalistiek van Fontys Hogeschool in Tilburg. Het artikel gaat over het verduurzamen van bestaande woningen. Alhoewel het pand van Van Beek geen woonhuis is, paste het verduurzamingstraject van E naar A, heel goed in het artikel. Beluister het interview met Ron Hendriks:

Bron: de nieuwsredactie FHJ

DGBC-partners

Priva - Van Beek

Gerelateerd

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Huawei Technologies

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Huawei Technologies

Wat ontbreekt aan elk Programma van eisen?

Wat ontbreekt aan elk Programma van eisen?

Nu tussendoelen nodig tegen 1,5 graad opwarming aarde

Nu tussendoelen nodig tegen 1,5 graad opwarming aarde