DGBW: Rotterdam Duurzaamheidskompas - Energietransitie en Circulariteit

De doelstellingen uit het Parijsakkoord dragen zeker bij aan de daadkracht die nodig is om de energietransitie te bewerkstelligen. Maar, zo vertelt Hanneke van der Heijden van de Gemeente Rotterdam: "Kijk ook naar de verborgen impact van de materialen die nodig zijn voor de energietransitie". De milieu-impact in de keten, voor bijvoorbeeld de productie en verwijdering van grondstoffen, wordt vaak over het hoofd gezien. Tijd voor een integrale benadering, zo luidde de boodschap in de DGBW-sessie ‘Rotterdam Duurzaamheidskompas: Energietransitie en Circulariteit’.

Bekijk hier de opname van DGBW: Rotterdam Duurzaamheidskompas - Energietransitie en Circulariteit

Opgave


De opgave voor circulariteit en de energietransitie is groot in Rotterdam. Alleen al om de woningvoorraad aardgasvrij te maken moeten 10.000 woningen per jaar in de stad worden aangepakt, stelt Alexander van Steenderen van de gemeente Rotterdam. Terwijl in de planvorming momenteel 2.000 woningen per jaar aardgasvrij worden gemaakt. Gerrit Jan Kuiper van Kingspan stelt dat het begint bij een slimme schil. Niet alleen qua isolatiewaarde, maar ook qua hergebruik van materialen. Zo worden nu ook isolatiepanelen toegepast die in andere projecten weer te gebruiken zijn.

‘Circulair’


Het combineren van de energietransitie en circulariteit kan dus wel, maar het vereist wel veel organisatiekracht en lef. Kijk daarbij niet alleen naar de sloopfase, geeft Hanneke aan. Juist in de nieuwbouw-fase en bij vervangingsmomenten van bestaand vastgoed worden veel nieuwe materialen in de stad gebracht, die niet per sé ‘circulair’ zijn. Maar schrijf in de tender niet ‘circulair’ op, aangezien iedereen daar andere opvattingen over heeft. Beschrijf het doel wat je wil bereiken achter circulariteit. Pas dan wordt het concreet, aldus Van der Heijden.


Veelzijdigheid


Maarten Markus, projectmanager duurzaamheid bij AM, sluit zich hierbij aan en benadrukt het belang van ketensamenwerking. “Materialen kunnen wel demontabel zijn, maar dat is pas waardevol zodra er ‘take-back’ systemen zijn waar de leverancier verantwoordelijk is voor het hergebruik van geleverde producten”. Het benadrukt de complexiteit en veelzijdigheid van de opgave van deze duurzaamheidsthema’s. “We hebben iedereen nodig”, zo sluit Van Steenderen de DGBW-sessie af.

DGBC-partners

AM | Gemeente Rotterdam

Gerelateerd

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Huawei Technologies

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Huawei Technologies

Wat ontbreekt aan elk Programma van eisen?

Wat ontbreekt aan elk Programma van eisen?

Nu tussendoelen nodig tegen 1,5 graad opwarming aarde

Nu tussendoelen nodig tegen 1,5 graad opwarming aarde